Вчера в Берлин се проведе работна среща на представители на 

...
Вчера в Берлин се проведе работна среща на представители на 
Коментари Харесай

Костадинов се срещна със сочената като екстремистка и расистка Алтернатива за Германия

Вчера в Берлин се организира работна среща на представители на  " Възраждане " с  В Германския Бундестаг доктор Костадин Костадинов – ръководител на „ Възраждане “ и националният представител Станислав Стоянов се срещнаха с Тино Крупала, ръководител на партията и парламентарната група на “Алтернатива за Германия ”.

Бяха разисквани общи политики на европейско равнище: енергетика, консервативни политически полезности и бъдещето на Европейския съюз. Сътрудничеството сред двете политически обединения ще се задълбочава в следващи конгреси на интернационалната политическа сцена.

Днес срещите не престават като идните за деня са на  работните групи, с членовете  на " Алтернатива за Германия " от комисиите по енергетика, стопанска система и интернационалните връзки и  делегацията от " Възраждане ".

  Установеният разговор сред двете партии е съображение за оптимизъм в двустранните им връзки на европейското  политическо пространство.

Кои са " Алтернатива за Германия "?

Партията е основана публично на шести февруари 2013 година, а на 14 април организира първия си конгрес, споделя " Дойче Веле ". Тя сплотява хора с десни възгледи, които намират десните разколнически партии за прекомерно рискови, но са обърнали тил на християндемократите. Оттогава насам " Алтернатива за Германия " се трансформира в " дясноекстремистка партия ", която през днешния ден е с  " екстремистки, антисемитски и расистки темперамент " , споделя в изявление за Дъждовни води политоложката Урсула Мюнх.

Радикализацията стартира през 2017 година

В началото АзГ е еврокритична партия, която е съперник на политиката за избавяне на еврото, провеждана от Ангела Меркел. Oще тогава в партията има три течения: икономическо-либерално, националконсервативно и дяснопопулистко.

Двама от тримата ѝ създатели от дълго време са напуснали партията.

Тези промени на върха се трансфораха в нещо обичайно - ръководителите на АзГ се сменят постоянно.

Това е една " на първо място разединена партия, в която непрекъснато има борби сред управлението и членовете " , показва Урсула Мюнх.

Първоначално партията се явява на избори с пазарно-либерална икономическа стратегия. Радикализацията стартира през 2015 година с идването в Германия на стотици хиляди бежанци, търсещи протекция от войната в Сирия.

Бежанската рецесия - " подарък " за " Алтернатива за Германия "

Съоснователят на " Алтернатива за Германия " Александър Гауланд назовава тези времена, в които тонът против ръководството на Меркел се изостря от ден на ден, " подарък "  за партията. Тогавашната председателка Фрауке Петри призоваваше да се употребяват оръжия против мигрантите на границата. По-късно тя също напусна партията. 

В началото на юни 2018 година Гуаланд даже омаловажави престъпленията на националсоциализма с изказването :

" Хитлер и нацистите са единствено една птича курешка в над 1000-годишната сполучлива немска история ". Този тип изявления притеглиха вниманието на немските служби за сигурност и през 2021 година Федералната работа за отбрана на конституцията класифицира партията като подозрителна за десен екстремизъм. Една от групите в партията, наречена " Крилото ", е под непрекъснатото наблюдаване на разузнаването.

Във връзка с юбилея на партията институтът Infratest dimap изследва по какъв начин германците гледат на АзГ. Три четвърти от интервюираните са на мнението, че партията не се дистанцира задоволително от дясноекстремистките позиции.

Партия на мъжете

АзГ има 80 000 членове.

За съпоставяне в най-голямата партия в Германия - Социалдемократическата, членуват 380 000 души. Над 80 % от членовете ѝ са мъже, а както демонстрира представително изследване от лятото на 2020 година - 29 % от гласоподавателите на АзГ са с дясноекстремистки визии. Освен това  ксенофобията, антисемитизмът и поддръжката на властническите режими са доста по-разпространени измежду техните поддръжници  в съпоставяне със симпатизантите на другите партии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР